Οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου

Οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου

Αρ. Πρωτ 22994/20.09.2011   

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση μαθητών και γονέων του 1ου Δημοτικού σχολείου στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου, τους οποίους η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρήκε διαμαρτυρόμενους στον δρόμο, όπου και έκαναν τον καθιερωμένο αγιασμό. Η διαμαρτυρία τους έγκειται στο γεγονός, ότι τα παιδιά στεγάζονται σε ακατάλληλο χώρο και παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ακατάλληλες αίθουσες. Το συγκεκριμένο σχολείο καλείται να στεγάσει 310 μαθητές, όταν οι προδιαγραφές με τις οποίες κατασκευάστηκε ήταν για τη στέγαση του μισού αριθμού παιδιών. 

Η οικιστική ανάπτυξη, που παρουσιάζει το Μελισσοχώρι και ευρύτερα ο Δήμος Ωραιοκάστρου, τα τελευταία χρόνια είναι έντονη και η πληθυσμιακή έκρηξη εξίσου μεγάλη. Ως εκ τούτου απαιτείται η ανέγερση νέων σύγχρονων διδασκαλείων, όπου οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους, χωρίς κινδύνους και προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να στοιβάζονται σε άκρως ακατάλληλες αίθουσες και να παραμένουν στον προαύλιο χώρο, που είναι αρκετά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει επιλεγεί και λειτουργεί ως ένα από τα πιλοτικά σχολεία με διευρυμένο ωράριο έως τις 14:00, στοιχείο που μαρτυρεί, ότι τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε ακατάλληλο κτίσμα. Η ανευθυνότητα και η κωλυσιεργία των αρμόδιων Υπουργείων είναι πρωτοφανείς και μαρτυρείται από το γεγονός, ότι σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα τον περασμένο Φεβρουάριο με αρ. πρωτ. 11635/18.02.2011 με θέμα «Πρόβλημα σχολικής στέγης στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου», η απάντηση που έλαβα αναφερόταν στην αναρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Από όλα αυτά προκύπτει, ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα την εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό άλλωστε επισφραγίσθηκε από την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία της χώρας. Οι μαθητές, όμως, δεν μπορούν να πληρώνουν άλλο αυτή την αναλγησία και την αναξιοπιστία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια λύση πρόκειται να δοθεί επιτέλους στο τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί μαθητές και γονείς στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου;